top of page

Algemene voorwaarden

Algemeen:

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:

A. Algemene Voorwaarden

Deze algemene voorwaarden die Opdrachtnemer hanteert in het kader van de Overeenkomst met Opdrachtgever.

 

B. Opdrachtgever

De natuurlijke persoon of rechtspersoon met wie Opdrachtnemer (Salario) een Overeenkomst aangaat.

 

C. Opdrachtnemer

De Eenmanszaak Salario, handelend onder de naam Salario. Die de Overeenkomst sluit en deze Algemene voorwaarden hanteert.

 

D. Overeenkomst

De overeenkomst tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer waarin de voorwaarden met betrekking tot de Opdracht worden afgesproken.

 

E. Opdracht

De werkzaamheden die door Opdrachtnemer voor Opdrachtgever worden verricht in het kader van de Overeenkomst.

 

F. Partijen

Opdrachtgever en Opdrachtnemer gezamenlijk.

 

G. Salario

De onderneming Salario, gevestigd aan de Gardenierslaan 3, 7314 CS te Apeldoorn, geregistreerd in de Kamer van Koophandel onder nummer:

70479046.

 

H. Werknemer

Degene die een arbeidsovereenkomst heeft met de Opdrachtgever in de zin van artikel 7:610 BW.

 

I. Kostprijs

De door Opdrachtgever en Opdrachtnemer overeengekomen prijs per loonstrook, overeenkomsten en uurtarief advies.

 

J. Bijkomende kosten

Eventuele verschotten en kosten van inschakeling van derden die bovenop de vergoeding komen.

 

K. Informatie

Alle mondelinge en schriftelijke informatie die Opdrachtnemer nodig heeft om de Opdracht naar behoren uit te voeren.

Artikel 1 - Toepasselijkheid

1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes, opdrachten, rechtsbetrekkingen, alle rechtsverhoudingen en overeenkomsten, waarbij Opdrachtnemer zich verbindt/ zal verbinden om Werkzaamheden te verrichten voor Opdrachtgever, alsmede op alle daaruit voor Opdrachtnemer voortvloeiende Werkzaamheden, behoudens voor zover partijen schriftelijk anders zijn overeengekomen.

De voorwaarden zijn tevens van toepassing op handelingen van door de opdrachtnemer in het kader van de opdracht ingeschakelde derden. Van deze voorwaarden wordt niet afgeweken, tenzij dit schriftelijk is overeengekomen.

 

2. Aan de algemene voorwaarden van Opdrachtgever komt voor de overeenkomst(en) slechts werking toe voor zover deze niet in strijd zijn met deze Algemene Voorwaarden. Indien de algemene voorwaarden van Opdrachtgever in strijdt zijn met deze Algemene Voorwaarden, prevaleren deze Algemene Voorwaarden.

 

3. Als enige bepaling uit deze Algemene Voorwaarden nietig is of wordt vernietigd, zullen de overige bepalingen volledig van kracht blijven en

zullen partijen in overleg treden ten einde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige of vernietigde bepaling(en) overeen te komen, waarbij zoveel mogelijk het doel en de strekking van de nietige of vernietigde bepaling(en) in acht zal worden genomen.

 

4. Indien strijd mocht bestaan tussen bepalingen uit de Algemene Voorwaarden en de Overeenkomst, prevaleren de bepalingen uit de Overeenkomst.

 

5. De Opdrachtgever met wie eenmaal een Overeenkomst is gesloten onder deze algemene voorwaarden, aanvaardt de toepasselijkheid van deze algemene voorwaarden op alle latere offertes van Opdrachtnemer en Overeenkomsten tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer.

Artikel 2 - Aanvang en duur van de overeenkomst

1. Elke Overeenkomst komt eerst tot stand en vangt aan op het moment dat de door Opdrachtgever ondertekende opdrachtbevestiging door Opdrachtnemer retour is ontvangen en is ondertekend. De bevestiging is gebaseerd op de ten tijde daarvan door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer verstrekte informatie. De bevestiging wordt geacht de Overeenkomst juist en volledig weer te geven.

 

2. Een opdracht leidt enkel tot overeenkomst indien de opdrachtgever een offerte van Opdrachtnemer binnen de gestelde geldigheidsduur schriftelijk heeft aanvaard, tenzij op andere wijze uitdrukkelijk blijkt dat Opdrachtnemer de opdracht heeft aanvaard (in welk geval deze algemene voorwaarden daarop eveneens van toepassing zijn).

 

3. Afspraken of overeenkomsten met personen die geen volmacht hebben om namens Opdrachtnemer op te treden, binden Opdrachtnemer niet indien de afspraken of overeenkomsten niet zijn bevestigd door Opdrachtnemer.

 

4. De Overeenkomst komt tot stand door ondertekening door Opdrachtnemer en Opdrachtgever en vangt aan op de datum dat beide Partijen de Overeenkomst hebben ondertekend.

 

5. Het staat partijen vrij de totstandkoming van de Overeenkomst met andere middelen te bewijzen.

 

6. Elke Overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde tijd tenzij uit de aard, inhoud of strekking van de verleende opdracht voortvloeit dat deze voor een bepaalde tijd is aangegaan.

Artikel 3 - Offerte

1. Offerte(s) van Opdrachtnemer zijn gebaseerd op de informatie die door de opdrachtgever is verstrekt. De opdrachtgever staat ervoor in dat hij naar beste weten alle informatie die nodig is voor het opstellen van een maatwerkofferte verstrekt.

 

2. Opdrachtnemer kan niet aan zijn aanbieding(en) of offerte(s) worden gehouden indien de opdrachtgever redelijkerwijs kan begrijpen dat de aanbieding(en) of offerte(s), dan wel een onderdeel daarvan, een kennelijke vergissing of verschrijving bevat.

 

3. Door Opdrachtnemer uitgebrachte offerte(s) hebben een in de offerte bepaalde geldigheidsduur. Indien de offerte geen geldigheidsduur aangeeft, bedraagt deze dertig dagen.

 

4. Offertes van Opdrachtnemer zijn vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk andersvermeld.

Artikel 4 - Annuleren van de opdracht

1. Indien de opdrachtgever de opdracht annuleert, is hij verplicht de door Opdrachtnemer reeds aan de opdracht bestede uren en middelen tegen de kostende prijs te vergoeden en is hij jegens Opdrachtnemer gehouden tot een volledige vergoeding van het reeds gepresteerde. Opdrachtgever is voorts verplicht Opdrachtnemer te vrijwaren tegen vorderingen van derden als gevolg van annulering van de opdracht.

 

2. Onverminderd het vermelde in het vorige lid van dit artikel behoudt Opdrachtnemer zich alle rechten voor om volledige nakoming van de overeenkomst en/of volledige schadevergoeding te vorderen.

Artikel 5 - Gegevens Opdrachtgever

1. De Opdrachtgever is gehouden alle gegevens en bescheiden, welke Opdrachtnemer overeenkomstig zijn oordeel nodig heeft voor het correct uitvoeren van de Overeenkomst, tijdig in de gewenste vorm en op de gewenste wijze ter beschikking van Opdrachtnemer te stellen. Hieronder dient mede te worden begrepen de documenten die Opdrachtnemer zegt nodig te hebben in het kader van de vaststelling van de identiteit van de Opdrachtgever. Opdrachtgever dient de benodigde gegevens ter vaststelling van zijn identiteit voorafgaand aan de uitvoering van de Overeenkomst aan Opdrachtnemer te verstrekken.

 

2. Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, mag Opdrachtnemer zonder nader onderzoek of nadere controle ervan uitgaan dat de door Opdrachtgever verstrekte informatie en gegevens juist, volledig en rechtmatig zijn en dat Opdrachtnemer daarvan gebruik mag maken.

 

3. Opdrachtnemer heeft het recht de uitvoering van de Overeenkomst op te schorten tot het moment dat Opdrachtgever aan de in het vorige lid genoemde verplichting heeft voldaan.

 

4.Opdrachtgever is gehouden Opdrachtnemer onverwijld te informeren omtrent feiten en omstandigheden die in verband met de uitvoering van de Overeenkomst van belang kunnen zijn.

 

5. Opdrachtgever staat in voor de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van de door of namens hem aan Opdrachtnemer ter beschikking gestelde gegevens en bescheiden, ook indien deze van derden afkomstig zijn. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van het niet juist en/of niet volledig zijn van de gegevens die door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer zijn verstrekt.

 

6. De uit de vertraging in de uitvoering van de Overeenkomst voortvloeiende extra kosten en extra honorarium, ontstaan door het niet, niet tijdig of niet behoorlijk ter beschikking stellen van de verlangde gegevens, zijn voor rekening van Opdrachtgever.

 

7. Indien en voor zover Opdrachtgever zulks verzoekt, worden de ter beschikking gestelde bescheiden, aan deze geretourneerd. Opdrachtgever draagt de kosten voor deze retourzending van bescheiden.

 

8. Opdrachtnemer heeft het recht de nakoming van al zijn verplichtingen op te schorten, waaronder begrepen de afgifte van bescheiden of andere zaken aan Opdrachtgever of derden, tot het moment dat alle opeisbare vorderingen op opdrachtgever volledig zijn voldaan. Opdrachtnemer mag de verplichting tot afgifte van bescheiden pas weigeren nadat een zorgvuldige belangenafweging heeft plaatsgevonden.

Artikel 6 - Inspanningsverplichting

1. Opdrachtnemer zal de door haar te verrichten salarisverwerking-/loonservice en/of adviesdiensten naar beste inzicht en vermogen uitvoeren.

 

2. Opdrachtnemer neemt met het aangaan van een overeenkomst een inspanningsverplichting op zich en in geen geval een resultaatverplichting, daar het bereiken van het beoogde resultaat niet kan worden gegarandeerd.

Artikel 7 - Aansprakelijkheid en vrijwaring

1. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor enige directe en/of indirecte schade ten aanzien van een tekortkoming in de nakoming van haar verplichtingen waarbij uitgegaan is van door of namens Opdrachtgever verstrekte gegevens tenzij de schade het gevolg is van opzet of grove schuld van Opdrachtnemer.

 

2. Indien Opdrachtnemer aansprakelijk mocht zijn voor enigerlei schade, dan is de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer te allen tijde beperkt tot het bedrag waarop de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheid van Opdrachtnemer in het desbetreffende geval aanspraak geeft, verhoogd met het bedrag van het eigen risico volgens de betreffende polis. Een kopie van de huidige polis ligt ter inzage op het kantoor van Opdrachtnemer.

 

3. Indien en voor zover om welke reden dan ook geen uitkering krachtens bedoelde verzekering mocht plaatsvinden, is iedere aansprakelijkheid van Opdrachtnemer alsmede medewerkers werkzaam voor Opdrachtnemer beperkt tot voormeld eigen risico onder voormelde verzekering.

 

4. De aansprakelijkheid voor de schade veroorzaakt door opzet of grove schuld wordt beperkt tot het bedrag van het honorarium dat Opdrachtnemer voor haar werkzaamheden in het kader van de opdracht is overeengekomen. Bij opdrachten die een langere doorlooptijd dan een half jaar hebben, geldt een verdere beperking van de hier bedoelde aansprakelijkheid tot maximaal het factuurbedrag exclusief btw van de laatste twee maanden.

 

5. Een vordering tot vergoeding van schade dient uiterlijk binnen 30 dagen nadat Opdrachtgever de schade heeft ontdekt bij Opdrachtnemer te zijn ingediend, bij gebreke waarvan het recht op schadevergoeding is vervallen.

 

6. Indien naheffingsaanslagen aan Opdrachtgever worden opgelegd terzake de uitvoering van de Overeenkomst zal Opdrachtgever, in onderling overleg met Opdrachtnemer, bezwaar maken en indien nodig in beroep gaan tegen deze naheffingsaanslagen. Opdrachtgever en Opdrachtnemer zullen elkaar assisteren bij, en alle benodigde informatie verstrekken ten behoeve van, eventuele bezwaarschrift- en andere procedures.

 

7. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor boetes of anders sancties of enige andere gevolgen die worden opgelegd aan Opdrachtgever ter zake van het resultaat zijn van (vermeende) overtredingen van arbeidsrechtelijke regelgeving.

 

8. De opdrachtgever zal Opdrachtnemer vrijwaren van aanspraken van derden alsook schadeloosstellen voor de kosten en schade door aanspraken van derden.

 

9. Opdrachtnemer zal nimmer verantwoordelijk c.q. aansprakelijk worden gesteld voor beslissingen die worden genomen op grond van afgegeven rapporten, (juridische) adviezen, verslagen, handboeken of anderszins.

 

10. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade die is veroorzaakt door het handelen of nalaten van de opdrachtgever zelf of door personen die de opdrachtgever heeft aangesteld of waarvoor de opdrachtgever anderszins verantwoordelijk is.

 

11. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade die het gevolg is van het door de opdrachtgever verstrekken van onjuiste of gebrekkige gegevens. Extra werkzaamheden en kosten, die worden veroorzaakt door een dergelijk handelen of nalaten van de opdrachtgever, mogen door Opdrachtnemer tegen de geldende tarieven aan de opdrachtgever in rekening worden gebracht.

 

12. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor de juistheid van inlichtingen en adviezen die door haar en haar medewerkers worden verstrekt, voordat een overeenkomst tussen Opdrachtnemer en de opdrachtgever tot stand is gekomen.

 

13. Opdrachtnemer heeft te allen tijde het recht, indien en voor zover mogelijk, de schade van Opdrachtgever ongedaan te maken.

 

14. Opdrachtnemer is nimmer aansprakelijk voor gevolgschade of indirecte schade, waaronder schade wegens stagnatie in de geregelde gang van zaken van Opdrachtgever, inkomensderving, gederfde winst en gemiste besparingen door Opdrachtgever.

 

15. De opdrachtgever blijft verantwoordelijk voor toegepaste administratie- en berekeningsmethoden jegens de overheid en andere instellingen.

 

16 De opdrachtgever blijft verantwoordelijk voor het controleren van doorgevoerde mutaties in de salarisadministratie en het juist toepassen van cao- en individuele afspraken in de eigen salarisadministratie.

Artikel 8 - Geheimhouding

1. Ieder der partijen verbindt zich jegens de andere partij om zowel gedurende het bestaan van de Overeenkomst als ook nadat de Overeenkomst om welke reden dan ook zal zijn geëindigd, op geen enkele wijze aan wie dan ook (daarbij inbegrepen hun werknemers, tenzij deze in verband met hun werkzaamheden ter uitvoering van de Overeenkomst van één en ander op de hoogte dienen te worden gesteld), enige kennis of gegevens te openbaren met betrekking tot de financiën, de werkwijze, de relaties en andere zaken van de andere partij, of de met die andere partij gelieerde vennootschappen waarvan zijn het vertrouwelijke karakter kent of behoort te kennen.

 

2. Deze geheimhouding geldt niet voor zover wettelijke- of beroepsregels een partij een informatieplicht oplegt en ten aanzien van informatie die openbaar en/of bekend is zonder dat deze openbaarmaking een gevolg is van ongeoorloofde daad van de openbaar makende partij.

Artikel 9 - Verwerking van persoonsgegevens

1. Opdrachtgever wordt in het kader van de dienstverlening door Opdrachtnemer aangemerkt als Verantwoordelijke in de zin van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Opdrachtnemer heeft op grond van de overeenkomst met opdrachtgever persoonsgegevens nodig voor de salarisadministratie of de uitvoering van adviesdiensten. Opdrachtgever blijft verantwoordelijk voor het juist verstrekken van gegevens en het herstellen van fouten indien hij (zonder grondslag of doel) persoonsgegevens heeft verstrekt aan Opdrachtnemer ten behoeve van de salarisadministratie of adviesdiensten.

 

2. Opdrachtnemer kan niet aansprakelijk worden gehouden voor een datalek indien de opdrachtgever onzorgvuldig omgaat met het verstrekken van persoonsgegevens, bijvoorbeeld door het niet respecteren van het mailbeleid van Opdrachtnemer.

 

3. Indien de informatie van opdrachtgever die door Opdrachtnemer of derden is opgeslagen, beschadigt of tenietgaat op een wijze die haar niet verweten kan worden, is Opdrachtnemer daarvoor niet aansprakelijk.

Artikel 10 - Ter beschikking stellen van informatie, medewerkers en middelen

1. Om de uitvoering van de opdracht goed en zoveel mogelijk volgens tijdschema uit te voeren, verstrekt de opdrachtgever tijdig alle documenten en gegevens die Opdrachtnemer nodig heeft. Dit geldt ook voor de terbeschikkingstelling van medewerkers van opdrachtgever, die bij de uitvoering van de opdracht en de werkzaamheden van Opdrachtnemer betrokken (zullen) zijn.

 

2. De opdrachtgever staat in voor de juistheid van de door hem verstrekte gegevens, informatie en documentatie en is aansprakelijk voor alle directe of indirecte schade in de ruimste zin welk uit onjuistheid daarvan voortvloeit of daarmee verband houdt. De opdrachtgever zal Opdrachtnemer vrijwaren van alle aanspraken met betrekking tot enige schade als gevolg van niet nakoming van dit artikel door de opdrachtgever.

 

3. Als het voor de uitvoering van werkzaamheden noodzakelijk is, verschaft opdrachtgever aan Opdrachtnemer kosteloos een eigen werkruimte met internetverbinding op locatie.

 

4. Het betrekken of inschakelen van derden bij de opdrachtuitvoering door de opdrachtgever of Opdrachtnemer gebeurt uitsluitend in onderling overleg tenzij hier bij opdrachtverstrekking afwijkende afspraken over zijn gemaakt.

Artikel 11 - Uitstel van werkzaamheden

1. Opdrachtnemer heeft het recht de uitvoering van de overeenkomst uit te stellen indien de opdrachtgever niet, niet geheel of niet tijdig aan zijn verplichtingen voldoet.

 

2. Tenzij anders overeengekomen, is bij uitstel van (een gedeelte van) de werkzaamheden de opdrachtgever een zodanig deel van de factuur verschuldigd als met de stand van de werkzaamheden van Opdrachtnemer overeenkomt.

 

3. Zodra het werk later voortgang vindt, is Opdrachtnemer bevoegd de extra werkzaamheden, die voortvloeien uit de onderbreking van de werkzaamheden, aan de opdrachtgever door te berekenen.

Artikel 12 - Meerwerk

1. Indien een uitbreiding of wijziging van de opdracht leidt tot een verhoging van de prijs of tot verlenging van de voor uitvoering van de werkzaamheden vereiste periode zal Opdrachtnemer de opdrachtgever hiervan op de hoogte stellen voordat tot uitvoering van de gewijzigde opdracht wordt overgegaan.

 

2. Indien door additionele wensen van de opdrachtgever, die leiden tot wijziging van de overeengekomen werkzaamheden, de prestaties die Opdrachtnemer op grond van deze overeenkomst moet leveren worden verzwaard c.q. uitgebreid, is er sprake van meerwerk dat voor aanvullende vergoeding in aanmerking komt overeenkomstig de daarvoor geldende tarieven. Als meerwerk wordt in ieder geval beschouwd het verzoek van opdrachtgever om maatwerk aanpassingen door te voeren in de software.

Artikel 13 - Tarieven en betaling

1. Opdrachtnemer is gerechtigd haar tarieven jaarlijks per 1 januari als volgt aan te passen:

a) de door Opdrachtnemer overeengekomen tarieven voor loonservice en adviesdiensten en de door Opdrachtnemer zelf ontwikkelde en te leveren producten en diensten kunnen jaarlijks worden geïndexeerd met een maximum van 5% of het door de overheid vastgestelde inflatiepercentage indien dit de 5% overstijgt.

b) voor nieuwe licenties en onderhoud op software van toeleveranciers en voor hosting hiervan worden ten minste de prijzen en percentages van prijsverhogingen doorgevoerd die door deze partijen worden gehanteerd.

 

2. Tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen wordt reistijd in rekening gebracht tegen een van tevoren bekendgemaakt tarief.

 

3. Door Opdrachtnemer genoemde prijzen in aanbiedingen zijn exclusief omzetbelasting of andere heffingen van overheidswege tenzij anders vermeld.

 

4. Alle door Opdrachtnemer afgegeven voorcalculaties en ureninschattingen zijn indicatief en niet bindend, tenzij schriftelijk expliciet anders overeengekomen.

 

5. Iedere vertraging in de uitvoering van de overeenkomst, veroorzaakt, door omstandigheden die niet voor rekening van Opdrachtnemer komen en/of redelijkerwijze niet door Opdrachtnemer konden worden voorzien, komt voor rekening van de opdrachtgever.

 

6. Opdrachtnemer hanteert een betalingstermijn van d ertig dagen, tenzij daarvan schriftelijk is afgeweken in de overeenkomst. Betaling dient te geschieden door middel van overmaking van het geldbedrag, in Nederlandse valuta, ten gunste van een door Opdrachtnemer aan te wijzen bankrekening.

 

7. Indien de Opdrachtgever niet binnen de in lid 6 genoemde termijn, te weten, dertig dagen na factuurdatum heeft betaald, is hij van rechtswege in verzuim en heeft Opdrachtnemer, zonder dat een nadere sommatie of ingebrekestelling is vereist, het recht vanaf de vervaldag Opdrachtgever over het gefactureerde bedrag 1,0% rente per maand in rekening te brengen, tenzij de wettelijke rente hoger is, in welk geval de wettelijke rente is verschuldigd, tot aan de dag van algehele voldoening, een en ander onverminderd de verdere rechten van Opdrachtnemer.

In afwijking van lid 7 kan Opdrachtnemer ervoor kiezen om een 1e herinnering met een betalingstermijn van 14 dagen na factuurdatum naar Opdrachtgever te sturen. Indien Opdrachtgever wederom in gebreke is kan Opdrachtnemer in afwijking van lid 7 ervoor kiezen om een 2e herinnering met een betalingstermijn van 7 dagen na factuurdatum naar Opdrachtgever te sturen. Voor de 2e herinnering worden administratiekosten ad € 7,50 in rekening gebracht en worden apart vermeld op de 2e herinnering. Indien Opdrachtgever binnen 12 maanden twee herinneringen heeft ontvangen bedragen de administratiekosten vanaf de derde herinnering € 15,00 excl. btw en vanaf de vierde herinnering en meer € 22,50 excl. btw.

 

8. Alle in redelijkheid gemaakte gerechtelijke en buitengerechtelijke (incasso)kosten die Opdrachtnemer maakt als gevolg van de niet nakoming door de opdrachtgever van diens betalingsverplichtingen, komen ten laste van de opdrachtgever. De buitengerechtelijke kosten bedragen 20% van de hoofdsom vermeerderd met de rente, waarbij een minimum geldt van € 50,00. De buitengerechtelijke kosten worden verhoogd met alle kosten voor juridisch advies en bijstand.

 

9. Indien de financiële positie of het betalingsgedrag van de opdrachtgever naar het oordeel van Opdrachtnemer daartoe aanleiding geeft, is Opdrachtnemer gerechtigd van de opdrachtgever te verlangen dat deze onverwijld (aanvullende) zekerheid van betaling geeft in een door Opdrachtnemer te bepalen vorm. Indien de opdrachtgever nalaat de verlangde zekerheid te stellen, is Opdrachtnemer gerechtigd, onverminderd zijn overige rechten, de verdere uitvoering van de overeenkomst onmiddellijk op te schorten en is al hetgeen de opdrachtgever aan Opdrachtnemer uit welke hoofde ook verschuldigd is, direct opeisbaar.

 

10. In geval van een gezamenlijk gegeven opdracht, zijn opdrachtgevers - voor zover de salarisverwerking-/loonservice- of advieswerkzaamheden ten behoeve van de gezamenlijke opdrachtgevers zijn verricht - hoofdelijk verbonden voor de betaling van het factuurbedrag, ongeacht de tenaamstelling van de declaratie.

Artikel 14 - Resultaat en intellectueel eigendomsrecht

1. Een resultaat bestaat in kennis die Opdrachtnemer in het kader van de prestaties waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn aan de opdrachtgever rapporteert, ongeacht de verschijningsvorm (rapport, advies of anderszins). Methoden of instrumenten die zijn gebruikt voor de uitvoering van de opdracht en die in het advies of het rapport zijn opgenomen, zijn en blijven eigendom van Opdrachtnemer en verkrijgt Opdrachtgever geen enkel recht hierop. Openbaarmaking kan derhalve alleen geschieden na verkregen toestemming van Opdrachtnemer.

 

2. Intellectuele eigendomsrechten ten aanzien van rapporten, adviezen, handboeken, verslagen en overige aan de opdrachtgever verstrekte documenten berusten uitsluitend bij Opdrachtnemer. Het is de opdrachtgever slechts toegestaan deze aan derden bekend te maken of in gebruik te geven nadat hij aan al zijn verplichtingen jegens Opdrachtnemer heeftvoldaan.

 

3. De opdrachtgever heeft het recht stukken te vermenigvuldigen voor gebruik in zijn eigen organisatie, voor zover passend binnen het doel van deze stukken, en zonder nadere vergoeding te gebruiken in het kader van de bedrijfsvoering van de eigen onderneming. Met dien verstande dat

a) Opdrachtnemer kan besluiten dat het resultaat dient te worden beschouwd als vertrouwelijke informatie die niet mag worden gedeeld;

b) de opdrachtgever het samengestelde geheel van resultaten uit een opdracht niet anders zal publiceren dan als een geheel, tenzij Opdrachtnemer andersluidende schriftelijke toestemming geeft;

c) indien de opdrachtgever, binnen de grenzen van de overeenkomst met Opdrachtnemer, een resultaat openbaar maakt ter ondersteuning van wervingsactiviteiten of anderszins Opdrachtnemer vermeld dient te worden als voortbrenger, doch nimmer op zodanige wijze dat afbreuk wordt gedaan aan de goede naam en/of de onafhankelijke positie van Opdrachtnemer;

d) Opdrachtnemer de onbeperkte bevoegdheid behoudt een resultaat ten behoeve van haar bedrijfsvoering of ten behoeve van derden, toe te passen of te doen toepassen, alles voor zover de daarbij ingevolge artikel 14 in acht te nemen vertrouwelijkheid;

e) Opdrachtnemer het gebruiksrecht op een resultaat in kan trekken indien de opdrachtgever jegens Opdrachtnemer in gebreke is en schriftelijk in gebreke is gesteld en Opdrachtnemer, teneinde haar goede naam te beschermen, passende maatregelen treft om oneigenlijk gebruik van het resultaat tegen te gaan.

 

4. Voor het gebruik van de software van Opdrachtnemer gelden de bepalingen voor intellectuele eigendomsrechten zoals die zijn opgenomen in de gebruiksovereenkomst.

 

5. Het is opdrachtgever uitdrukkelijk verboden om producten en resultaten van werkzaamheden van Opdrachtnemer, waaronder begrepen de software, systeemontwerpen, werkwijzen, adviezen (model)contracten en andere producten in de ruimste zin van het woord, al dan niet met inschakeling van derden, direct of indirect te vermenigvuldigen, te openbaren of te exploiteren.

Artikel 15 - Termijnen en planning

1. Door of aan Opdrachtnemer opgegeven termijnen zullen nimmer te beschouwen zijn als fatale termijnen. Tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders is overeengekomen, zal Opdrachtnemer zorgdragen voor tussentijdse rapportages waarin de voortgang van een bepaalde opdracht zal worden toegelicht aan de opdrachtgever.

 

2. Opdrachtnemer is vrij in het plannen van de werkzaamheden c.q. adviesdagen in relatie tot de door de opdrachtgever verstrekte opdracht. Geplande adviesdagen worden kenbaar gemaakt aan de opdrachtgever. Indien binnen een termijn van drie werkdagen geen reactie van de opdrachtgever volgt, wordt geacht de planning te zijn geaccepteerd door de opdrachtgever.

 

3. Voor het annuleren van afspraken door de opdrachtgever gelden de volgende vergoedingspercentages van het normale dagtarief dat voor desbetreffende opdrachtgever van toepassing is: 1 werkdag voor aanvang van de afspraak 75%, 2-5 werkdagen voor aanvang van de afspraak 50%, 6-10 werkdagen voor aanvang van de afspraak 30%.

 

4. Indien in onderling overleg tussen Opdrachtnemer en de opdrachtgever wordt afgeweken van de bepalingen in artikel 15 lid 3 dan wordt dit door Opdrachtnemer schriftelijk bevestigd.

Artikel 16 - Overmacht

1. Indien de uitvoering van de overeenkomst wordt verhinderd of ernstig bemoeilijkt als gevolg van een omstandigheid die niet aan Opdrachtnemer kan worden toegerekend (overmacht) of waarbij dit direct of indirect het gevolg is van omstandigheden of oorzaken die buiten hun redelijke invloedssfeer zijn gelegen, worden haar verplichtingen opgeschort. Gedurende de periode waarin door overmacht nakoming van de verplichtingen van Opdrachtnemer niet mogelijk is, is de opdrachtgever niet bevoegd de overeenkomst te ontbinden, noch bestaat er in dat geval een verplichting tot schadevergoeding.

 

2. Vertraging bij of wanprestatie door de toeleveranciers, alsook transportmoeilijkheden en werkstakingen gelden uitdrukkelijk als overmacht.

 

3. Indien en voor zover Opdrachtnemer haar verbintenissen door overmacht niet kan nakomen, hoeft de opdrachtgever de daarmee overeenkomende gedeelten van de overeengekomen prijs niet te betalen.

 

4. Indien de overmacht drie maanden heeft geduurd, of indien vaststaat dat de overmacht langer dan drie maanden zal duren, kunnen beide partijen de overeenkomst tussentijds beëindigen zonder inachtneming van enige opzegtermijn, met dien verstande dat een dergelijke tussentijdse beëindiging door overmacht niet mogelijk is indien kan worden aangetoond dat de verbintenis (waarvan de nakoming tijdelijk werd verhinderd) alsnog binnen drie maanden kan worden nagekomen.

Artikel 17 - Wanprestatie

1. Indien er sprake is van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de verbintenis (wanprestatie) heeft de wederpartij het recht de overeenkomst te ontbinden en schadevergoeding te vorderen indien nakoming blijvend onmogelijk is en hij binnen een redelijke tijd na ontdekken van de wanprestatie de wederpartij in gebreke heeft gesteld (conform artikel 18 Algemene Voorwaarden Opdrachtnemer).

 

2. Indien nakoming niet blijvend of tijdelijk onmogelijk is, ontstaat de bevoegdheid om te ontbinden of schadevergoeding te vorderen pas wanneer er sprake is van verzuim. Daarvan is sprake als geen gehoor wordt gegeven aan een ingebrekestelling of als een voor nakoming gestelde termijn wordt overschreden.

 

3. De in gebreke stellende partij dient uiterlijk 30 dagen na het einde van de gestelde termijn van zijn recht tot tussentijdse beëindiging van de overeenkomst gebruik te maken. Doet hij dit niet, dan komt het recht op grond van nalatigheid te vervallen. De in gebreke stellende partij heeft dan wel het recht om de andere partij opnieuw in gebreke te stellen overeenkomstig het in lid 1 van dit artikel bepaalde.

 

4. Ontbinding ten gevolge van een wanprestatie heeft geen terugwerkend kracht, doch heeft als gevolg dat beide partijen na het tijdstip waarop de andere partij de mededeling van beëindiging ontvangt, niet langer verplicht zal zijn om de overeenkomst na te komen. Betalingsverplichtingen, die betrekking hebben op reeds verrichte werkzaamheden of het gebruik van software in tijdvakken die geheel of gedeeltelijk vallen voor het tijdstip van beëindiging, dienen echter wel en onmiddellijk te worden voldaan.

 

5. De schadevergoeding die kan worden gevorderd aan het adres van Opdrachtnemer, indien nakoming blijvend onmogelijk is of indien er sprake is van verzuim, is beperkt tot de extra kosten die de opdrachtgever moet maken doordat een andere partij de onvoltooide opdracht moet afmaken. Opdrachtnemer is in beginsel niet gehouden bedrijfs- en/of gevolgschade van de opdrachtgever te vergoeden.

Artikel 18 - Klachten

1. Opdrachtgever is verplicht een klacht over de verrichte advieswerkzaamheden direct, doch uiterlijk binnen acht dagen na de verzenddatum van de factuur, te melden aan Opdrachtnemer. Na de termijn van acht dagen wordt de opdrachtgever geacht met de verrichte advieswerkzaamheden akkoord te zijn gegaan. Voor het gebruik van de software en de salarisverwerking-/loonservice geldt dat opdrachtgever is gehouden om binnen 2 maanden nadat opdrachtgever een onjuistheid in de uitvoering van de opdracht en het al dan niet daaruit voortvloeiende schaderisico heeft gesignaleerd of redelijkerwijs had kunnen signaleren, daarvan melding te maken bij Opdrachtnemer.

 

2. Klachten door opdrachtgevers dienen zo gedetailleerd mogelijk te worden gemeld per e-mail (info@salario.nl) met vermelding van alle relevante gegevens.

 

3. Indien Opdrachtnemer de klacht gegrond acht zal Opdrachtnemer voor zover mogelijk en binnen de grenzen van de redelijkheid en billijkheid de onregelmatigheden herstellen.

 

4. De verplichting tot betaling van verstrekte opdrachten en geleverde prestaties blijft bestaan ondanks een kenbaar gemaakte klacht.

Artikel 19 - Opzegging van de overeenkomst

1. In afwijking van hetgeen is opgenomen in artikel 7:408 lid 1 BW dient de opdrachtgever een opzegtermijn van twee maanden in acht te nemen met betrekking tot het opzeggen van de overeenkomst(en) met Opdrachtnemer. Opzegging kan enkel (uiterlijk op 30 oktober van een lopend kalenderjaar) plaatsvinden tegen het einde van het kalenderjaar. Behoudens het geval waarin anders is bepaald in deze Algemene Voorwaarden, is tussentijdse opzegging niet toegestaan. Een plotselinge, eenzijdige opzegging is nadelig voor zowel de opdrachtgever als Opdrachtnemer daar de inrichting van de loonsystemen voor de opdrachtgever is ingeregeld op basis van een kalenderjaar en loonaangiftes periodiek dienen te worden uitgevoerd.

 

2. Opdrachtnemer kan in beginsel alleen een overeenkomst voor onbepaalde tijd opzeggen (indien een overeenkomst voor de duur van een kalenderjaar tenminste eenmaal stilzwijgend is verlengd met een kalenderjaar, wordt dit aangemerkt als een overeenkomst voor onbepaalde tijd). Een overeenkomst voor bepaalde tijd kan uitsluitend worden opgezegd op grond van gewichtige redenen (bijvoorbeeld een verstoorde werkrelatie) overmacht of onvoorziene omstandigheden.

Artikel 20 - Ontbinding en opschorting

1. Indien een van de volgende omstandigheden zich voordoet is Opdrachtnemer bevoegd de (verdere) uitvoering van de overeenkomst op te schorten, dan wel tot ontbinding van de overeenkomst over te gaan, onverminderd haar bevoegdheid om schadevergoeding tevorderen.

Dit is het geval indien:
a) er beslag wordt gelegd op zaken van de opdrachtgever ofwel aan de opdrachtgever uitstel van betaling wordt verleend, of diens faillissement wordt uitgesproken, of faillissement heeft aangevraagd;

b) de opdrachtgever tekortschiet in één of meer van zijn verplichtingen jegens Opdrachtnemer;

c) Opdrachtnemer goede grond heeft te vrezen dat de opdrachtgever niet in staat is c.q. zal zijn aan zijn verplichtingen uit de overeenkomst te voldoen en de opdrachtgever naar het redelijke oordeel van Opdrachtnemer niet voldoende zekerheid stelt voor de nakoming van zijn verplichtingen.

 

2. Indien zich onvoorziene omstandigheden voordoen bij de uitvoering van de overeenkomst welke van dien aard zijn dat de uitvoering van de overeenkomst onmogelijk dan wel dermate bezwaarlijk en/of onevenredig kostbaar wordt dat naleving van de overeenkomst in redelijkheid niet meer van Opdrachtnemer kan worden verwacht, is Opdrachtnemer bevoegd de overeenkomst te ontbinden, zonder tot enige schadevergoeding gehouden te zijn.

 

3. In het geval van beëindiging van de overeenkomst, zullen tenminste de reeds door Opdrachtnemer verrichte prestaties door de opdrachtgever worden vergoed.

 

4. Indien de opdrachtgever in het geval van een overeenkomst voor een van tevoren vastgestelde periode toch tot tussentijdse beëindiging van de overeenkomst overgaat, heeft Opdrachtnemer voor de nog resterende periode het recht op een redelijke vergoeding, welke tenminste gebaseerd zal zijn op een bedrag gelijk aan 75% van het gemiddelde per maand tot de beëindiging in rekening gebrachte bedrag. Het voorgaande is eveneens van toepassing in het geval van een overeenkomst voor onbepaalde tijd, indien de opdrachtgever niet de in artikel 19 of in de overeenkomst vermelde opzegtermijn in acht neemt. Het recht op deze aanvullende vergoeding vervalt, indien de beëindiging het gevolg is van een toerekenbare tekortkoming van Opdrachtnemer.

Artikel 21 - Advies

Vragen met betrekking tot de salarisverwerking, de van toepassing zijnde cao, (HR- en arbeidsrechtelijke vragen) en personeelsadvies wordt het geldend uurtarief in rekening gebracht. Opdrachtnemer mag voor het beantwoorden van adviesvragen derden inzetten en hun tarief doorbelasten aan Opdrachtgever.

Artikel 22 - Overige bepalingen

Indien enige bepaling van deze Algemene Voorwaarden nietig, ongeldig, niet-afdwingbaar of onwettig wordt bevonden, blijven de overige rechten en verplichtingen zoals bepaald in deze Algemene Voorwaarden onverminderd van kracht.

Artikel 23 - Toepasselijk recht

1. Op alle Overeenkomsten tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn, is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.

 

2. Alle geschillen die verband houden met Overeenkomsten tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn, worden beslecht door de bevoegde rechter in het arrondissement waarin Opdrachtnemer zijn woonplaats heeft.

 

3. In afwijking van het bepaalde in lid 2 kunnen Opdrachtgever en Opdrachtnemer kiezen voor een andere wijze van geschillenbeslechting.

Artikel 24 - Privacy

1. Verwerking van persoonsgegevens zal uitsluitend plaatsvinden in het kader van de uitvoering van de tussen partijen gesloten en/of nog te sluiten Overeenkomst teneinde de diensten te kunnen leveren aan Opdrachtgever door Opdrachtnemer, inclusief de doeleinden die daarmee redelijkerwijs samenhangen of die met nader instemming worden bepaald.

 

2. Opdrachtnemer zal de persoonsgegevens niet voor enig ander doel verwerken dan tussen partijen overeengekomen. Opdrachtgever zal Opdrachtnemer op de hoogte stellen van de verwerkingsdoeleinden voor zover deze niet reeds in de Overeenkomst dan wel in deze Algemene Voorwaarden genoemd zijn.

 

3. Afgezien van de rechten en plichten die krachtens de Overeenkomst aan Opdrachtnemer worden toegekend in verband met de verwerking van persoonsgegevens, zullen alle rechten en plichten ten aanzien van de persoonsgegevens blijven rusten op de Opdrachtgever en/of de betreffende betrokkenen.

 

4. Opdrachtgever staat ervoor in dat de verwerking van persoonsgegevens onder één van de vrijstellingen valt, of wanneer dit niet het geval is een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens plaats heeft gevonden. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer tegen alle aanspraken en claims die verband houden met het niet of niet juist naleven van de meldingsplicht.

 

5. Opdrachtgever garandeert dat de inhoud, het gebruik en de opdracht tot de verwerkingen van de persoonsgegevens, niet onrechtmatig zijn en geen inbreuk maken op enig recht van derden, en vrijwaart Opdrachtnemer tegen alle aanspraken en claims die hiermee verband houden.

 

6. Opdrachtnemer zal bij de uitvoering van de Overeenkomst de toepasselijke wet- en regelgeving op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens naleven. Opdrachtgever zal de eigen verplichtingen onder de toepasselijke wet- en regelgeving eveneens steeds naleven.

 

7. De verplichtingen van de Opdrachtnemer die uit de Overeenkomst dan wel deze algemene voorwaarden voortvloeien, gelden ook voor degenen die persoonsgegevens verwerken in opdracht dan wel onder het gezag van Opdrachtnemer.

 

8. Opdrachtnemer zal zich inspannen voldoende technische en organisatorische maatregelen te nemen met betrekking tot de te verrichten verwerkingen van persoonsgegevens, tegen verlies of tegen enige vorm van onrechtmatige verwerking (zoals onbevoegde kennisname, aantasting, wijziging of verstrekking van de persoonsgegevens). Opdrachtnemer staat er niet voor in dat de beveiliging onder alle omstandigheden doeltreffend is.

Artikel 25 - Online dienstverlening

1. Opdrachtnemer maakt gebruikt van door derden geleverde en eigen systemen om online diensten te kunnen verlenen. Het is mogelijk dat Opdrachtnemer Opdrachtgever geheel doorverwijst naar de betreffende derde, waarna er mogelijk een overeenkomst tussen de derde en Opdrachtgever tot stand komt. Het is ook mogelijk dat Opdrachtgever de Overeenkomst direct met Opdrachtnemer sluit. In dat geval dienen de Algemene Voorwaarden van de derde gelezen te worden alsof het de Algemene Voorwaarden van Opdrachtnemer zijn. Eventuele Algemene Voorwaarden van derden dan wel andere contractuele verplichtingen, worden voor of tijdens het sluiten van de Overeenkomst met de derde kenbaar gemaakt.

 

2. Op de Overeenkomsten die tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever zijn of zullen worden gesloten zijn niet van toepassing artikel 6:227b lid 1 en artikel 6:227c BW.

 

3. Indien Opdrachtgever koppelt met de systemen van Opdrachtnemer, dan zal Opdrachtgever Opdrachtnemer te allen tijde op de hoogte brengen als er wijzigingen in de systemen aan de kant van Opdrachtgever plaatsvinden. Opdrachtnemer heeft ten aanzien van deze koppelingen (ook wel API’s genoemd) een inspanningsverplichting. Opdrachtnemer is gerechtigd aanvullende kosten in rekening te brengen om de koppelingen in stand te houden. Bovendien is Opdrachtnemer gerechtigd bepaalde koppelingen niet langer te ondersteunen. Indien Opdrachtgever wenst te koppelen met een derde partij, die via Opdrachtgever is ingeschakeld, is Opdrachtnemer nimmer verantwoordelijk voor de koppeling met deze derde.

 

4. Opdrachtgever zal zich bij het gebruik van de onlinediensten houden aan de wet- en regelgeving. Indien Opdrachtgever de diensten van Opdrachtnemer gebruikt op een manier dat de wet en/of rechten van derden worden geschonden, is Opdrachtnemer gerechtigd de diensten onder de Overeenkomst op te schorten.

 

5. Het is Opdrachtgever niet toegestaan de overeengekomen diensten voor meer dan één onderneming te gebruiken dan wel meerdere personen te laten werken onder één account, tenzij Opdrachtnemer daar schriftelijk uitdrukkelijk toestemming voor heeft verleend.

 

6. Indien naar het oordeel van Opdrachtnemer door Opdrachtgever een gevaar ontstaat voor het functioneren van de server(s) of het netwerk van Opdrachtnemer of van derden, in het bijzonder door het overmatig opvragen of verzenden van gegevens (waardoor performance problemen en/of beveiligingsrisico’s kunnen ontstaan), is Opdrachtnemer gerechtigd alle maatregelen te nemen die zij redelijkerwijs nodig acht om dit gevaar af te wenden dan wel te voorkomen.

 

7. Voor een veilig gebruik van de onlinediensten dient Opdrachtgever in ieder geval de volgende maatregelen in acht te nemen:

a. Inloggegevens (zoals gebruikersnaam en wachtwoord en eventuele andere factoren voor authenticatie) dienen veilig te worden bewaard en niet aan onbevoegden te wordenverstrekt;

b. Wachtwoorden dienen lang genoeg te zijn en niet voor de hand te liggen, zodat deze niet of niet zonder buitengewone inspanningen kunnen worden gekraakt;

c. Randapparaten waarmee de onlinediensten worden gebruikt, dienen altijd te zijn voorzien van een werkende, legale en actuele versie van een virusscanner van een betrouwbaar of algemeen als betrouwbaar bekendstaand merk;

d. Draagbare randapparaten (zoals laptop, tablet of telefoon), dienen altijd met wachtwoord, vingerafdruk en/of andere betrouwbare authenticatiemiddelen te zijn beveiligd, indien deze worden gebruikt voor toegang tot de onlinediensten; 

e. De onlinediensten dienen alleen te worden benaderd vanaf netwerken die redelijkerwijs kunnen worden vertrouwd.

Het is mogelijk dat een derde als bedoeld in het eerste lid van dit artikel aanvullende eisen stelt ten aanzien van het veilig gebruik van de betreffende onlinedienst. Opdrachtnemer is niet verantwoordelijk voor misbruik en mag ervan uitgaan dat iemand die zich aanmeldt op de diensten met de inloggegevens van Opdrachtgever, ook daadwerkelijk (iemand onder het gezag van) Opdrachtgever is. Opdrachtgever dient Opdrachtnemer op de hoogte te stellen als Opdrachtgever een vermoeden heeft dat inloggegevens in handen zijn gekomen van onbevoegden. Opdrachtnemer heeft het recht passende maatregelen te nemen in dergelijke gevallen.

 

8. De door Opdrachtnemer ontvangen of opgeslagen versie van de desbetreffende communicatie (of gedane meting) geldt als bewijs daarvan, behoudens tegenbewijs door Opdrachtgever.

 

9. Opdrachtnemer zal zich inspannen om ononderbroken beschikbaarheid van de overeengekomen diensten te realiseren, maar biedt hierover geen garanties, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen in de Overeenkomst middels een Service Level Agreement.

 

10. Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor de diensten tijdelijk buiten gebruik te stellen ten behoeve van onderhoud, aanpassing of verbetering van de diensten en webservers van Opdrachtnemer. Deze buitengebruikstelling tracht Opdrachtnemer zodanig in te richten dat er zo min mogelijk hinder voor gebruikers optreedt. Opdrachtnemer zal wegens bedoelde buitengebruikstelling nimmer aansprakelijk zijn jegens Opdrachtgever.

Artikel 26 - Vindplaats en wijziging voorwaarden

1. De Algemene Voorwaarden zijn terug te vinden op de internetpagina www.salario.nl en tevens op te vragen bij Opdrachtnemer. De Nederlandse tekst van de Algemene Voorwaarden is steeds bepalend voor de uitleg daarvan.

 

2. Opdrachtnemer kan deze Algemene Voorwaarden aanpassen bij een wijziging van de wet of ons beleid. Raadpleeg daarom regelmatig de website www.salario.nl. Hier vindt u altijd de meest recente versie.

bottom of page